Extremsporter

Adrenalinets plats på nätet

Skidor – En nybörjares guide

Skidor är en av de extremsporter som växer snabbast och inte är det konstigt. Det är en speciell känsla att susa ner för ett vit berg med solen som strålar ner på dig och skidorna som glider över nypistad snö.

Vi kommer nu gå igenom allt som du behöver veta för att börja med utförsåkning, är det längdskidor du vill testa har du kommit fel. Vi kommer åka i backar, inte på plattmark.

Utrustning:

Pjäxor, skidor, bindningar, stavar, hjälm, jacka… Listan över utrustning som du behöver kan göras lång. Du behöver dock inte mycket för att komma igång och det lilla som du faktiskt behöver går utmärkt att hyra. På så sätt kan du testa om skidåkning är något för dig utan att spendera pengar på ny utrustning.

Kläder:

Det första du behöver för att klara dig genom en dag i backen är ordentliga ytterkläder som håller dig varm. Annars sitter du snart i värmestugan på toppen och undrar hur du ska ta dig ner.
Som tur är har du antagligen det mesta du behöver, speciellt om du bor i Sverige. Vi är lite kända för kalla vintrar och därför äger du säkert en ordentlig vinterjacka. Har du ett par termobyxor också har du ytterplaggen klara. Sätt bara på dig ett par vantar och en mössa.
Vi rekommenderar att du investerar i ett ordentligt underställ. Det är guld värt när termometern kryper ner mot minus 20 och ni ska ut i backen.

Skidor, stavar, pjäxor, hjälm:

Allt detta är utrustning som du bara använder vid skidåkningen. Därför rekommenderar vi att du hyr utrustning tills dess att du är säker på att skidåkning är något du vill hålla på med även i framtiden. Då kan det vara dags att investera i lite egen utrustning men de första gångerna duger den utrustning du kan hyra utmärkt.
Hyr i butiken som fins vid backen. De som arbetar där vet precis vad du behöver, dessutom behöver du inte släpa på allt särskilt långt. Alla större skidorter (och mindre) kommer att ha en skiduthyrning så det är inget du behöver oroa dig över.

Nu har vi gått igenom all den utrustning som kan vara bra att ha när du ska åka skidor. I nästa inlägg ska vi gå igenom det bästa sättet att lära sig själva skidåkningen.

Skidskola eller inte skidskola; Det är frågan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *